Tervisliku ülikoolilinnaku programm pöörab tähelepanu taimse toidu olulisusele
Sisekaitseakadeemia on liitunud tervisliku ülikoolilinnaku programmiga, mille üks valdkondadest on toitumine. Meil on kadettidele tasuta toitlustus, sööklad Tallinna, Paikuse ja Väike-Maarja õppekeskustes, lisaks ka köögid ja söögitoad, kus endale ise toitu valmistada või soojendada. Oleme korraldanud toitumisealaseid loenguid, propageerinud nii tervislikku toidupüramiidi kui taldrikureeglit, aga et aeg-ajalt on kasulik tervist ja keskkonda toetavaid asju meelde tuletada, jagame seekord Tallinna õppekeskuses ja veebis reklaami taimse toitu olulisuse kohta.
Eestimaalased söövad palju loomset toitu ja vähe köögivilju
Eesti elanike tervisekäitumise uuringute järgi ei söö paljud meist Põhjamaade toitumissoovitusi arvestades tasakaalustatud toitu, menüüs on sageli liiga palju liha või muud loomset, suhkrurikkaid tooteid ja liiga vähe köögivilju. Aastate vältel akadeemia sisseastujaid ning kadette küsitledes on vastanute seas olnud selliseid, kes küsitlusele eelnenud päeva jooksul ei tarbinud üldse puuvilju ega köögivilju. „Viimati tuli eelmise aasta lõpus 54 kadeti miniküsitlusest välja, et üle veerandi nendest ei olnud eelmisel päeval köögivilju söönud,“ muretses tervisliku ülikoolilinnaku ja spordi valdkonna juht Epp Jalakas. Ometi on Eestiski kõlanud korduvalt reklaamid viiest peotäiest puu- ja köögiviljadest päevas ning enda toidu nendega tasakaalukamaks muutmisest.
Põhjamaade toitumissoovitustest, mis on ka Eesti toitumissoovituste aluseks, leiame viiteid uuringutega tõestatud tervisekasule tärklisevaesemate köögiviljade suuremast tarbimisest – vähenevad eri vähi liikide ja südame-veresoonkonna haiguste riskid ning kehakaaluga seotud riskid. Puuviljade, marjade ja köögiviljade grupi toite tuleks nende soovituste kohaselt süüa igapäevaselt 500-800 g või rohkem.
Eestis on loodud töögrupp elanikkonna liikumis- ja toitumissoovituste uuendamiseks. Arutlusel olnud küsimuste ning otsustega saab tutvuda terviseinfo.ee alamlehel siin.
Nii Põhjamaade toitumissoovitustes kui ka Eestis uudistes on jagatud teadusuuringute tulemusi, mille järgi on lihatarbimise vähendamisel soodne mõju keskkonnale. Suurbritannia teadlaste uuringutulemuste artikli leiate siit.
Taimse Teisipäeva algatus kutsub taimseid toite katsetama
Taimse Teisipäeva rahvatervise edendamise meeskonna algatus on levinud asutustesse ja koolidesse ning restoranimenüüdesse, kodulehelt saab iga huviline vaadata ja tellida näidisretsepte ning juhiseid taimseks toitumiseks.
Taimsele teisipäevale tähelepanu juhtimise eesmärgiks ei ole suunata kedagi äärmuslikult mingeid toidugruppe menüüst eemaldama, vaid mõtlema valikutele, mida igaüks saab toitumisega enda tervise heaks teha.
Sisekaitseakadeemia Tallinna õppekeskuse söökla pakub taimseid lisavalikuid
5. märtsil akadeemia Tallinna õppekeskuses kavas oleval taimsel teisipäeval ei ole menüüst loomseid tooteid eemaldatud, aga on saadaval rohkem taimetoidu valikuid.
Samal päeval, 5. märtsil on tulekul ka toitumise grupinõustamiste järelkogunemine. Selle korraldab akadeemia tervisliku ülikoolilinnaku toitumise valdkonna eestvedaja Kristi Kirikal, meie kommunikatsioonispetsialist, kelle kirg on toitumine ning kes on omandanud ka toitumisnõustaja kutse. Siit leiate ka video, kus Kristi meenutab, mis on taldrikureegel ning miks on oluline igapäevaselt selle järgi toituda.